Odboráři plánují příští středu protestovat

on

|

views

and

comments

Odboráři sdružení v Konfederaci odborových svazů (KOZ) SR chystají příští středu (27. 10.) v odpoledních hodinách protestní shromáždění před budovou Úřadu vlády ČR v Bratislavě. Nelíbí se jim, že rozpočet nepočítá s valorizací platů ve veřejné správě a vyjádřit svůj postoj protestem chtějí i vůči snižující se životní úrovně. Informovali o tom na sociální síti.

„Ani v příštím státním rozpočtu, který již vláda poslala do parlamentu, nejsou peníze na zvýšení platů pro zaměstnance státu a veřejného sektoru,“ napsali odboráři a dodaly, že zatímco tito „běžní“ zaměstnanci nedostanou přidáno nic naopak na platy ústavních činitelů , soudců rozpočet myslí.

Přitom mnoho zaměstnanců veřejné sféry podle tabulkového vyjádření vydělává méně, než je, zda bude aktuální výška minimální mzdy v příštím roce. „Bez zvýšení platů ve státním a veřejném sektoru se nejníže platové třídy opět propadnou pod minimální mzdu,“ upozornili odbory.

Odboráři se se zástupci státu během prvního kola vyjednávání na zvýšení platů ve státní správě nedohodli. Jednání se uskutečnilo zhruba před měsícem, odboráři tehdy požadovali 13-procentní zvýšení.

Opětovná nulová valorizace je však pro KOZ naprosto nepřijatelná, proto v této souvislosti, jakož i pro zhoršující se sociálně-ekonomickou situaci obyvatel Slovenska, chtějí v den konání kolektivního vyjednávání o kolektivních smlouvách vyššího stupně pro veřejnou a státní službu dát vládě jasně najevo, co si o jejich návrhu myslí.

Protestní shromáždění má za cíl nejen podpořit kolektivních vyjednavačů, ale i veřejně deklarovat nesouhlas s dramatickým snižováním životní úrovně pracujících občanů i ostatních skupin obyvatelstva, včetně Slovenské důchodců, stoupající inflací, následným zdražováním cen potravin, elektřiny, bydlení i základních služeb, a to vše i v kontextu několika změn pracovně-právní legislativy v neprospěch zaměstnanců a jejich zástupců. „Potlesk nám nestačí,“ uzavřeli odboráři.

Share this
Tags

Must-read

Co jsou kanabinoidy a jak fungují?

Kanabinoidy představují látky, o kterých se stále častěji hovoří v souvislosti se širokým spektrem jejich pozitivních účinků. Které to jsou? Co jsou kanabinoidy a jaký...

Automatické obchodování: první krok k investování

Investování může být složitý proces, ale s nástupem technologie přichází možnost využít automatické obchodování, což je způsob, jak vstoupit na trh bez nutnosti neustálého...

Jakou cestou se vydat, pokud chceme začít investovat?

Investování představuje cestu k dosažení finanční jistoty. Pro začátečníky ale může svět investic působit jako velmi matoucí a překvapivě složitý. Pokud se tedy chystáte...
spot_img

Recent articles

More like this